Så minskar ni elförbrukningen på kontoret

Fem snabba tips!

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa ansträngd, samtidigt som vinterhalvåret närmar sig med stormsteg. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska energikonsumtionen.

Att sänka din elförbrukning är inte bara bra för planeten, det är även bra för ditt företag, din elräkning och människorna runtomkring dig. Här hittar du tips på hur du och din verksamhet kan reducera elförbrukningen och främja för ett bättre klimat och lägre kostnader.

- Stäng av apparater och släck lamporna
- Byt ut till LED-glödlampor
- Sänk temperaturen
- Byt till uppladdningsbara batterier
- Använd en termos
 

1. Stäng av apparater och släck lamporna

Att ställa elektroniska apparater i stand-by läge kan tyckas vara tillräckligt eftersom de inte är påslagna, men sanningen är att elektroniska apparater som står i stand-by läge kan vara energitjuvar. Apparaten drar inte jättemycket energi, men slår man ihop den totala energiförbrukningen. Genom att stänga av dator, skrivare och TV-apparater kan man minska elförbrukningen.

Om du till exempel jobbar på ett företag med 30 anställda där alla har varsin dator går det att spara in en hel del på att stänga av dem när de inte används.

Att gå runt och dra ut alla sladdar i slutet av arbetsdagen kan dock vara en tröttsam uppgift. Koppla därför alla närliggande apparater till ett grenuttag. Med hjälp av grenuttag kan du stänga apparaterna med ett knapptryck.

När du lämnar rummet, släck då lamporna. Trots att ett fikarum, badrum eller konferensrum inte används så lyser lamporna i dessa utrymmen på många kontor. Därför kan det vara en god idé att sätta upp en lapp på dörren som påminner dig och dina kolleger att släcka efter er.

Upptäck våra grenuttag här!

2. Byt ut till LED-glödlampor

Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och den håller upp till 15 000 timmar. Om du har vanliga glödlampor installerade på din arbetsplats finns det pengar att tjäna och energiförbrukning att spara. Genom att byta ut dem mot nya och moderna LED-lampor sparar du både en hel del pengar samtidigt som du gör en insats för miljön. En stor anledning till det är att en LED-glödlampa kräver betydligt mindre energi än en traditionell glödlampa samtidigt som de har en längre livslängd.

Till exempel, en glödlampa på 40 watt motsvarar en LED-lampa på endast 6 watt och på en 8 timmars arbetsdag förbrukas då cirka 270 watt mindre med en LED-lampa. Om ditt företag skulle byta ut 20 glödlampor mot LED-lampor skulle det resultera i en energibesparing på ungefär 2000 kWh och en sänkt elkostnad på cirka 10 000 kr/år*.

Se vårt sortiment av energibesparande LED-glödlampor

3. Sänk temperaturen

Uppvärmning är en stor del av energiförbrukningen och detta är något som bör ses över och kontrolleras i enlighet med temperaturen utomhus.

Under vintern behöver arbetsplatsen uppvärmning och om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. 

Under sommaren kan det vara en god idé att använda luftkonditionering lite mindre. Kom även ihåg att stänga av den om alla på kontoret är på semester så inte luftkonditioneringen står och drar energi till ingen nytta.

4. Byt till uppladdningsbara batterier

Det finns saker som drivs av vanliga batterier som till exempel fjärrkontroll, datormus, tangentbord och klockor. När batterierna är slut är det dags att byta och då gäller det att nya redo.

Istället för köpa nya batterier är det mer hållbart att använda uppladdningsbara batterier Dessa batterier håller längre och är det utmärkta valet för dig som vill tänka på plånboken och miljön samtidigt. Trots att uppladdningsbara batterier drar ström när de väl behöver laddas sparar du tid och energi. Dessutom kan många uppladdningsbara batterier laddas upp till 1000 gånger vilket gör dem till en utmärkt investering.

Se våra uppladdningsbara batterier här

5. Använd en termos

Många kaffebryggare idag har en värmeplatta så att kaffet ska hålla sig varmt under en längre tid och få varje kopp kaffe lika varm och färsk som den första. Att brygga kaffet drar förstås energi men att låta din kaffebryggare stå på för att hålla värmeplattan igång är en energikonsumtion du lätt kan minska.

Genom att använda termos kan du stänga av kaffemaskinen samtidigt som ditt kaffe håller sig varmt under en lång tid. På så sätt drar du ner på din elförbrukning samtidigt som du har tillgång av varmt kaffe under hela din arbetsdag.

Upptäck termosar och kaffebryggare här

*Beräknat elpris på 5kr/kWh