Lamineringsmaskiner

Laminera viktiga papper för extra skydd

Med en lamineringsmaskin eller laminator som en del kallar det, skyddar och bevarar du papper, produktblad, meddelanden, ritningar, foton mm under en längre tid. Lamineringen håller fukt och smuts borta från arket och det blir dessutom enklare att torka av och rengöra dokumentet vid behov. Laminering innebär att man lägger ett dokument mellan två plastfilmer, s.k. lamineringsfickor. När processen är klar så bildar plastfilmerna och dokumentet ett gemensamt ark. Dokumentet, eller det du ska laminera, läggs inuti fickan som ofta har en förseglad långsida. Lamineringen i sig sker sedan med hjälp av en lamineringsmaskin.  

Vi har flera modeller som passar utmärkt på det mindre kontoret, medelstora arbetsplatsen eller stora företaget. Att laminera är en smidig process och gör, utöver förstärkningen, även att dokumentet att se professionellt ut. För vissa verksamheter är det till och med ett måste att ha en lamineringsmaskin. Hos oss på Kontorsmax hittar du lamineringsmaskiner laminatorer och tillbehör till dessa från till exempelvis varumärken som GBC och iLam.

Storlek, finesser och andra funktioner: Lamineringsmaskiner finns i flera olika storlekar och med olika funktioner och finesser. De flesta kan du laminera olika pappersstorlekar med, vanligtvis upp till åtminstone A4, men det finns givetvis även större varianter. Vi har lamineringsmaskiner som laminerar upp till A3-format. En positiv aspekt med en större maskin är att det är möjligt att laminera flera mindre dokument på en och samma gång. Fundera på hur mycket plats du har och
vilka storlekar på papper du främst tror att ni kommer laminera. Det är dessutom bra att ha i åtanke att olika lamineringsmaskiner utför själva lamineringen på olika lång tid. Om ni laminerar mycket och ofta på arbetsplatsen bör ni därför med fördel välja en maskin med snabb lamineringstid.

Uppvärmningstiden är en annan aspekt att fundera på. Har ni ofta ont om tid? Då kan ni satsa på en lamineringsmaskin med kort uppvärmningstid (cirka en minut). Andra maskiner har vanligtvis cirka tre minuters uppvärmningstid.

Hur du rengör en lamineringsmaskin? Precis som med andra produkter bör en lamineringsmaskin underhållas och rengöras emellanåt. För det mesta räcker det med att du torkar av den med en torr eller lätt fuktig trasa med lite milt rengöringsmedel. Du kan med fördel också investera i rengöringsark till lamineringsmaskinen. Dessa tar bland annat bort lim och annan dylik smuts från rullarna i maskinen på ett effektivt sätt.