Storpack Nitrilhandskar I Vinylhandskar

Vilken handske ska jag välja – Gör det någon skillnad?  

Syftet med att bära handskar är att du vill skydda dina händer mot bakterier och virus som sedan hamnar ansiktet när du kliar din näsa, snyter dig eller äter. Man tar på handskarna när man städar, serverar och hanterar livsmedel och annat – och tar sedan av dem igen. Och ja, visst finns det skillnader på de olika handskarna på marknaden. Vi försöker reda ut några här nedan...

Nitril: Används ofta inom sjukvården och är ett av de allra bästa materialen när det gäller engångshandskar. Den ger en bra fingertoppskänsla och kan användas i många olika situationer.  

Vinyl: Den vanligaste handsken för privatpersoner och är den typ man oftast hittar i vanliga affärer. De används gärna av de som jobbar med mat eller städning då de är bekväma. De används inte inom sjukvården då de inte är lika töjbara som nitril och latex.

Skillnaderna på vinyl - och nitril ?

Vinyl är ett plastmaterial. Handskarna är ftalat och latexfria, och innehåller inga cancerframkallande, mutagena eller giftiga ämnen. Vinylhandskar kan och ska användas i all ordinär vård- och omsorgsverksamhet under den tid det råder brist på nitrilhandskar. Vinylhandskar skyddar dåligt mot flera oljebaserade lösningsmedel, men kan användas vid hantering av vattenlösliga ämnen som väteperoxid, lut, glykol och vissa syror. Vinylhandskar är inte lämpliga att använda vid kontakt med feta livsmedel. Läs mer på varje produkt för mer information.

Nitril är en syntetisk gummiprodukt. Materialet är starkare än vinyl och har en något högre så kallad genombrottstid. Det betyder att nitril i vissa fall står emot kemiska ämnen en längre tid än vinyl. Nitrilhandskar ger ett bra skydd mot virus och bakterier och fungerar även bra vid kontakt med feta livsmedel, olja och kemikalier. Nitrilhandskar skyddar mot alifatiska kolväten som exempelvis blyfri bensin, diesel, hexan, fotogen, lacknafta och oktan, men ger dåligt skydd mot aromatiska kolväten, exempelvis toluen.